Oldalak

2013. április 21.

Vaníliafagylalt málnasziruppal



Tegnap rengeteget dolgoztunk a kertben, ezért úgy gondoltam, jutalomképpen meglepem magunkat egy finom házi fagyival. Vaníliással, mert azt mindketten nagyon szeretjük. :) Volt még málna a fagyasztóban, így került bele egy kis gyümölcs is, igaz nem a megszokott formában. Érdemes volt foglalatoskodni vele, mert nagyon jó meglepi lett! :D


Hozzávalók 3-4 személyre:
A fagylalthoz:
2 dl főzőtejszín
2,5 dl házi tej
20 dkg mascarpone
10 dkg cukor
3 tojássárgája
1 ek. vaníliaaroma
1 kk. vaníliapor

A málnasziruphoz:
15 dkg fagyasztott málna
7,5 dkg cukor


  1. A tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverjük.
  2. A tejet, tejszínt és a mascarponét elkeverjük, majd egy kis fazékban -kis lángon- feltesszük melegedni. Ízesítjük vaníliaaromával és vaníliaporral.
  3. Mikor a tejszínes keverék langyos, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját és folyamatos keverés mellett -a lángot kicsit feljebb vesszük- összefőzzük.
  4. Levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
  5. A málnát a cukorral egy kis lábasban összefőzzük, míg jól be nem sűrűsödik, majd szitán átnyomkodjuk, hogy ne legyenek majd magok a szirupban.
  6. A kihűlt fagylaltalapot egy lapos műanyag dobozba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe.
  7. ~20 percenként átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.
  8. Mikor a fagylalt már majdnem teljesen megszilárdult, rákanalazzuk a tetejére a málnaszirupot és a kanál nyelével néhány mozdulattal beledolgozzuk a fagyiba (csak óvatosan, hogy márványos maradjon). Visszatesszük a mélyhűtőbe és megvárjuk, míg teljesen megdermed.
  9. Fogyasztás előtt ~10 perccel kivesszük, hogy könnyebben tudjunk gombócokat formázni.





6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a fagyi! És a mai kertészkedés után én is megenném, pedig csináltam ám édességet én is! Bizony, minket is a telken evett a fene , hát ne tudd meg!
    Remélem, nem haragszol meg, ha megkérdem, hogy ha már házi tejjel készül, akkor miért kell főzőtejszín. Nem lehetne inkább igazi tejszín? Bocsi, nem azért, csak tudod... a sok adalékanyag miatt.

    VálaszTörlés
  2. Ilyen meglepetésnek én is nagyon örülnék, nagyon finom lehetett! :-)

    VálaszTörlés
  3. Zsuzska, köszi! :) Igen az volt... vagyis még lapul a mélyhűtőben egy-egy adag, de azt hiszem már csak holnapig. :)

    VálaszTörlés
  4. Macskanyelv, örülök, hogy így gondolod. :) Akkor Ti is nagyon ügyesek voltatok ma! :) Dehogy haragszom; egyszerű oka van, miért nem házi tejszín, mert még nem "csináltam". Legközelebb lehet, hogy hagyom szépen állni a tejet, mielőtt sajt lenne, vagy meginnánk, aztán majd meglátjuk, mennyi tejszín lesz "belőle". :)

    VálaszTörlés
  5. Ja, nem úgy értettem ám! Én a bolti habtejszínre gondoltam. :D

    VálaszTörlés
  6. Ja, ééértem. :D Gondolkodtam melyik legyen, aztán erre esett a választás. Legközelebb lehet, hogy kipróbálom habtejszínnel is. ;)

    VálaszTörlés