Oldalak

2013. április 3.

Sertés masala



Már második alkalommal készítettem kókusztejet. :) Kedves barátnőmnek -akitől a kókusztej receptje származik- megígértem, hogy felkerül a blogra a süti mellé egy olyan főétel is, aminek egyik hozzávalója ez lesz. Azt tudtam, hogy valamilyen fűszeres, mártásos húst szeretnék készíteni vele... Eszembe jutott, hogy régebben olvasgattam indiai recepteket és sok használt közülük kókusztejet. Amúgy is szeretjük az ilyen típusú ételeket, masalát meg még úgy sem főztem, hát itt volt a remek alkalom, hogy kipróbáljam. Valójában, ahogy a kókusztej, úgy a masala is második alkalommal készült, mivel a prototípust pillanatok alatt megettük, nem volt alkalma modellt ülni. :)

A masala tulajdonképpen fűszerkeveréket jelent, de így nevezik a vele ízesített mártásos ételt is. Nincs pontos recept, mert a masalához használt fűszerek összetétele és aránya is változó. Ahány ház, annyi keverék.
 

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg sertéshús vékony csíkokra vágva
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
4 szem hámozott konzerv paradicsom +1 dl paradicsompüré
2 dl kókusztej
2 ek. olaj
1 ek. masala

kis csokor petrezselyem

A pácoláshoz 2 ek. olaj + 1 ek. masala.

Ebben a keverékben őrölt pirospaprika, egy kevés chilipehely, gyömbér, kardamom, koriander, római kömény, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg és szegfűbors volt. Különböző előre elkészített keveréket boltban is vásárolhatunk.


  1. A húst előző este összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel, majd jól záródó edényben a hűtőbe téve pácoljuk elkészítésig.
  2. A kétféle hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rátesszük a hagymát és elkezdjük pirítani.
  4. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, rátesszük a pácolt húst, és addig pirítjuk, míg a hús elveszti színét. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, kevés sóval és átkeverjük.
  5. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat, a paradicsomlevet, majd a kókusztejet is.
  6. Közepes lángon addig pároljuk, míg a hús megpuhul, a mártás pedig krémes lesz.
  7. Legvégül belekeverjük a felaprított petrezselymet.
A köret mazsolás-kurkumás rizs volt.



 

2 megjegyzés:

  1. Hú, Ágica, ebből is látszik, milyen sokoldalú az ízlésed. Még sosem készítettem indiai ételt, valahogy idegenkedem tőle. És közben pedig lehet, hogy ha egyszer megkóstolnám, ízlene. Sajnos a kókusztejet is csak én iszom vagy eszem meg. Muszáj lesz egyszer külön főznöm magamnak és a Kutyafülnek, mert meg kell kóstolnom a kókusztejes húst. A képek megint nagyon guszták ésszépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  2. ;) Ugyi? Kicsit nem vigyázok, mindent megeszek. :D Szerintem érdemes volna megkóstolnod. Fura, de a fűszerek egyáltalán nem tolakodóak. Valahogy pont jól kiegészítik egymást. A kókusztej és a paradicsom még lágyít is az ízükön. Az pedig külön klassz volt, hogy aki repetázott, az nem én voltam (kész csoda amúgy). :)

    VálaszTörlés