Oldalak

2013. április 8.

Narancsos-mazsolás párolt káposzta









Az egyik legkedvesebb köretem. Nagyjából bármikor és bármihez meg tudnám enni (persze az ésszerűség határain belül). :) Sokszor elkészítettem, csak úgy simán, minden "extra" nélkül is. Ez a mazsolás-citrusos variáció egyik karácsonyra született. Azóta többször feldobtam így, mert kicsit különleges és gyümölcsös ízű lesz tőle a káposzta. Kacsasült mellé nagyon finom. Tálaláskor még reszelhetünk rá a citrusok héjából.


 






Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes fej lila káposzta (~80 dkg)
2 fej lilahagyma
7 dkg mazsola

4 ek. mangalica zsír
fél kk. köménymag
2 tk. só
3 ek. cukor
1 narancs leve
fél citrom leve
fél narancs reszelt héja
fél citrom reszelt héja

  1. A megtisztított káposztát felnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, majd egy éles késsel, vagy gyalun vékonyra szeljük.
  2. Egy nagy tálba tesszük a felszeletelt káposztát, meghintjük a sóval, összeforgatjuk és pár percet pihentetjük, hogy a só tudjon dolgozni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.
  3. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük.
  4. A lilahagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A köménymagot is kicsit megaprítjuk késsel, így frissebb íze lesz.
  5. Egy nagy lábasban felhevítjük a zsírt. Beletesszük a cukrot és felolvasztjuk, kicsit karamellizáljuk. Akkor jó, ha szép aranyszínű. Beleszórjuk a köménymagot, átpirítjuk, majd rátesszük a hagymát és addig dinszteljük, míg üvegesedni nem kezd.
  6. Ekkor rátesszük a káposztát (nem kell kinyomkodni), a mazsolát, hozzáadjuk a narancs és citromlevet. Belereszeljük a narancs- és citromhéjat, jól átkeverjük az összes hozzávalót és közepes lángon fél óra alatt készre pároljuk.








Most sült csirke mellé készült, némi krumplipüré társaságában. ...mert hát ugye bejáratott receptekkel is kell főpróba karácsonyra :)

4 megjegyzés:

  1. Hmmm...., különleges ízvilágú köret, szívesen megkóstolnám. ha nekem a kedvenced, akkor lehet, hogy én is nagyon szeretném. :) Szép a színe is, harmonizál a narancssárgával, jól mutat a tányéron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi, aranyos vagy! Akkor küldök is belőle gyorsan, hogy kiderüljön! :D

      Törlés
    2. Nem tudom, hogy lehet összekeverni a d-t az m-mel, de nekem sikerült. :D Sebaj, lényeg, hogy ez mit sem változtat azon, hogy a káposztád isteni finom. ;) Köszönöm!

      Törlés
    3. :D ...én meg észre se vettem... Örülök, hogy tetszik a káposzta! ;)

      Törlés