Oldalak

2013. április 14.

Medvehagymás kifli házi sajttal









Nálunk is kibújt a medvehagyma. :) Tavaly még olyan kicsi volt, hogy nem akartam leszüretelni azt a három levelet, amit hozott; had erősödjön csak. Megérte, mert igaz, hogy közben egy "költöztetésen" is átesett, az új helyén nagyon jól érzi magát, és igen sok levelet nevelt. Virága is lesz -nem is egy-, bár most még csak a bimbókat látni. Tegnap olvastam, hogy idén ezen a hétvégén kerül megrendezésre Orfűn a Medvehagyma fesztivál, ami a sorban immár a tizedik. :) Mi is kilátogattunk anno Orfűre, mikor még Pécsen laktunk, hogy a barátokkal eltöltsünk egy kellemes napot, beszélgessünk, sétáljunk és meglessük, hogy készülnek a medvehagymás finomságok. El is terveztem, hogy eme jeles alkalomból hétvégén én is készítek valamit, amiben főszerepet kap a medvehagyma. Íme hát az "ünnepi" medvehagymás kifli. :D




 




Hozzávalók 16 db kiflihez:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt BL80
4 ek. kacsazsír
4 ek. tejföl
1,5 dl langyos tej
1 kocka friss élesztő
pici cukor


A töltelékhez:
1 csokor friss medvehagyma
16 dkg friss házi sajt (natúr)
2 ek. tejföl

Továbbá:
1 tojássárgája
durva szemű só


  1. Langyos tejben -egy kis cukorral és egy kanál liszttel-, felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd összemorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, tejfölt és összeállítjuk a tésztát. 
  2. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A sajtot elmorzsoljuk, majd kikeverjük a tejföllel és a finomra vágott medvehagymával.  
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és két cipóra osztjuk. Minkét cipóból ~40 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, amit egyenként 8 részre vágunk.  
  5. A cikkeket megkenjük a medvehagymás töltelékkel, majd feltekerve kiflivé formázzuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk sóval.
  6. 190°C-ra előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.












4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Igaz, még sosem ettem medvehagymát, de megkóstolnám, s bár megfogadtam, hogy én aztán be nem állok azok sorába, akik megvehagymáznak :D, most mégis sajnálom, hogy nincs belőle legalább 2-3 levéllel - csak a kíváncsiságom miatt. Ez a kifli nem csak szép, de tuti finom is, bár ez minden kelt tésztádról csak úgy ordít. :D

    VálaszTörlés
  2. :) Biztos vagyok benne, hogy ízlene Neked is! Nagyon kellemes ízű. Köszönöm a kedves dicséretet a kiflik nevében is. :D

    VálaszTörlés
  3. Ó, azok a szép tányérok! Nekem is megakadt rajtuk a szemem. :D Ez a fincsi kifli nagyon jól mutat rajtuk. Tányérostul küldenél nekem kóstolót? Előbbit majd egyszer csak visszaküldöm. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez csak természetes! ;) Köszi! Máris indul a kóstoló!

      Törlés