Oldalak

2013. április 6.

Málnaszuflé



Évek óta... de tényleg évek óta nézegetem a szebbnél szebb szuflékat és mindig eszembe jut, hogy ki kellene próbálni, tudok-e én is ilyen könnyű, habos desszertet varázsolni. Sok étellel vagyok így, hogy nézegetem, nézegetem, aztán egyszer csak jön a szikra, hogy most!  Ebéd után pihenésképp lapozgattam a jó öreg receptes újságokat és tessék... Egy csodaszép szuflé. Persze jó szokásomhoz híven, elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogy lehetne kicsit egyszerűbben elkészíteni. Azután jött a szikra. A konyha még tele, az ebéd megmaradt része még hűl a pulton, hogy utána mehessen a hűtőbe. De ilyenkor nincs mese... hát ha egyszer homlokon csókolt az a bizonyos múzsa! :D No gyorsan előkaptam a hozzávalókat kicsit főztem, kicsit kevertem, kicsit sütöttem és tádámmm... :)



Hozzávalók 2-3 személyre:
két marék fagyasztott málna
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt gyömbér
4 ek. kristálycukor
2 ek. étkezési keményítő
0,5 dl víz
2 tojásfehérje

Kevés vaj és kristálycukor a formákhoz és porcukor a díszítéshez.




  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A málnát 2 ek. cukorral egy kis lábasba tesszük. Ízesítjük fahéjjal és gyömbérrel, majd felfőzzük.
  3. Az étkezési keményítőt kikeverjük a vízzel, a fűszeres málnához adjuk és addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
  4. A formákat kikenjük vajjal és kristálycukrot szórunk bele úgy, hogy szépen mindenhol bevonja a forma belsejét.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk apránként a maradék 2 ek. cukrot. Szép fényes, masszív habot kell kapnunk.
  6. Egy jó nagy kanál habot belekeverünk a málnás krémbe, hogy fellazítsuk kicsit, majd a maradék habbal óvatosan összeforgatjuk.
  7. A formákat színültig töltjük -vigyázva, hogy a formák szélét ne kenjük össze, mert akkor nem tud feljönni a szuflé-, majd a málnás hab tetejét szépen elsimítjuk.
  8. Betesszük az előmelegített sütőbe és 12-14 perc alatt készre sütjük; ezalatt szépen megemelkednek. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Én három 2 dl-es formát használtam. Ha kisebb volt a tojás, inkább két adaggal számoljunk. :)




4 megjegyzés:

  1. Ez nem éééééér!!! Ááááá.... tudod, mióta gondolkodom, hogy én is megpróbálkozom a szuflékészítéssel?! - nagyon régóta! :D
    Gyönyörű lett, Ágica, nagyon ügyi vagy, hú de tetszik!

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! Köszi! Na hallod? Ne is gondolkodj rajta tovább, mert amennyire be voltam tőle rezelve, pont olyan egyszerű. Mikor elkezdtek feljönni, ott tapsikoltam a sütő előtt. :D Mondjuk én nem variáltam tojássárgájás krémmel, meg karamellfőzéssel, meg ilyenek... Majd egy másik alkalommal. Már tudom is, hogy a következő milyen ízű lesz. ;)

    VálaszTörlés
  3. Van kimaradva tojásfehérjém, csak azt nem tudom, hogy 2 v. 3 tojásból. És szedrem is van. :))))

    VálaszTörlés
  4. Juhúúú! :D Akkor szuflégyártásra fel! Ja, szerintem nem baj, ha három fehérjéből csinálod, mert ezek jó nagy tojások voltak. A második adag (nemsoká felkerül az is) szintén két fehérjéből lett, de "kicsik" voltak a tojások, így két adag lett a szuflé. :)

    VálaszTörlés