Oldalak

2013. április 9.

Konfitált csirkemáj



Konfitálás... Rém rafináltan hangzik... :) Mikor először olvastam a kifejezést, hirtelen valami nagyon különleges és bonyolult dologra gondoltam. Aztán tovább olvasva a cikket rájöttem, hogy valójában egy igen egyszerű tartósítási eljárásról van szó, amit biztosan nagyon sokan csinálnak. A folyamata, hogy alacsony hőfokon, zsírban -lehetőleg saját zsírjukban- sütjük, pároljuk, ha úgy tetszik abáljuk a tartósítani szánt húst, vagy épp májat. Egyszóval szépen lassan zsírban sütünk. :) Anyu sokszor készít így csirkemájat, amit az egész család nagyon szeret. Most én is újra nekiláttam, mert szép májat találtam és még volt itthon kacsazsír is. Igen... hát csirkemájat kacsazsírban... így ez esetben megdől a saját zsírban sütés elmélete, de annyi baj legyen. :D


Hozzávalók 2 személyre:
4 szép csirkemáj
1 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
3-4 szem szegfűbors
~ 25 dkg kacsazsír


  1. A májat megtisztítjuk, hideg vízben átöblítjük, majd papírtörlőn leszárítjuk.
  2. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát cikkekre vágjuk.
  3. Egy kis lábas aljába tesszük a zsír felét, ráfektetjük a májat, majd rátesszük a vöröshagyma cikkeket és fokhagyma gerezdeket.
  4. Lefedve a lehető legkisebb lángon egy órán át "sütjük" a májat.
  5. Mikor elkészül, nagyon puha és krémes lesz, ahogy a hagyma és fokhagyma is.
  6. Kis tálkákba szedjük óvatosan a májat, elosztjuk a hagymát és fokhagymát is, majd rászűrjük a zsírt. Langyosra hűtjük, majd betesszük a hűtőbe.
Fogyasztás előtt ~15-20 perccel kivesszük a hűtőből, hogy kissé megpuhuljon a zsír, és könnyebben tudjuk szelni a puha májat. Friss kenyérrel nagyon finom.

Elvileg ugye egy tartósítási eljárásról van szó, de nem tudnám megmondani, hogy mennyi ideig áll el így a sült máj, mert valahogy pár nap alatt mindig elfogy. :)



8 megjegyzés:

  1. Úgy látom, most is egy rugóra járt az agyunk, már ami a májat illeti. Én ugyan nem konfitáltam, amiről hála neked, most már tudom, mi fán terem. :D Már vagy százszor elhatároztam, hogy utánanézek ennek a fura szónak, de mindig elmaradt. Szóval köszi, hogy megtetted helyettem is! :D Egyébként szerintem a kacszsír jót fog tenni neki. :) Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  2. ;) Igen, máj bármikor, bármilyen formában jöhet! A kacsazsír valóban a javára vált, egy tálkát úgy lemeóztunk, hogy el is fogyott. :D

    VálaszTörlés
  3. Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az eljárással nem durrog a máj? Imádom a sült csirkemájat, de a fenti okok miatt elég ritkán készítem. Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Szia Csongi! :) Hát ezzel én is így vagyok... Nem szeretem, ha támad a csirkemáj. Ezzel az eljárással egyáltalán nem veszélyes, mert nagyon pici lángon inkább főzöd a zsírban, mint sütöd. A második képen épp sülés-fövés közben van. :) Épphogy csak gyöngyözik a zsír. Fontos, hogy jó alaposan szárítsd le a májat, hogy ne maradjon rajta nedvesség, akkor tuti nem fröcsög. :) Remélem, ha kipróbálod Nektek is ízleni fog!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Én minden májat megszurkálok villával sütés elején. Így nem gyűlik össze a máj leve a burok alatt. Az okozza a fröcskölést, amikor az kirobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ez jó praktika lehet; rántott májnál -ha legközelebb olajban sütöm- kipróbálom. :)

      Törlés
  6. Fele zsír , fele vaj , ebben sütve a csirke
    máj libamájhoz hasonló ízű ,nagyon finom .












    VálaszTörlés