Oldalak

2013. április 24.

Habos piskóta






Nagyon ritkán veszek mascarponét. A minap viszont bevadítottam, és hazahoztam két dobozzal is, ugyanis akciós volt. :) Már csak arra várt, hogy kitaláljam, mit készítsek belőle. Abban biztos voltam, hogy valami egyszerű és könnyű süteményt szeretnék. Jó sok eperrel... :D Igen, az eper is akciós volt. Az Üveghegyen is túlról érkezett és kellemes meglepetésként egészen finom íze volt.





Hozzávalók 10-12 személyre:
A tésztához:
10 dkg sima liszt
5 dkg kukoricaliszt
2 tk. sütőpor
8 dkg cukor
4 tojás
fél citrom reszelt héja
csipet só

A habhoz:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek. vaníliaaroma
1 ek. citromlé
2 ek. cukor
fél citrom reszelt héja

Eperdzsem a piskótára és sok-sok eper a díszítéshez.

  1. Az epret óvatosan megmossuk, majd leszárítjuk.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és elkeverjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  4. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  5. A tojáshabba egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert, lisztet és a reszelt citromhéjat.
  6. A gyümölcstorta-formát kikenjük margarinnal, majd kukoricalisztet hintünk bele és elrázogatjuk úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
  7. A tésztát beleöntjük a formába, kicsit megütögetjük, majd az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  8. A piskótát rácsra téve kihűtjük.
  9. Míg a tészta hűl, elkészítjük a habot.
  10. A hulalát kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, a reszelt citromhéjat és a vaníliaaromát. Mikor kész, belekeverjük a mascarponét.
  11. A kihűlt piskótát megkenjük dzsemmel, majd ráhalmozzuk a tetejére a habot.
  12. Eperszemekkel díszítjük.









2 megjegyzés:

  1. Az a hab a tortádon nagyon kínálja magát, klasszul rákanalaztad! :) Látom, te is sütibe tetted a most még ízetlenebb epret. De legalább már van némi nyár fílingje így is, igaz?! Én még sosem sütöttem kukoricaliszttel sütit, de nagyon kivi vagyok az ízéra-állagára. Ki kellene próbálnom már.

    VálaszTörlés
  2. :) Én is nagyon várom már a jó hazai szabadföldi epret; de valóban, hangulatkeltésnek ez is klassz volt. :D A kukoricaliszttől "masszívabb" lesz a piskóta és egy picit szárazabb talán no meg a színe is szép lesz tőle. Jól meg lehet pakolni gyümölcsökkel, vagy lekvárral, vagy jó sok habbal.
    Csak kukoricalisztből még nem sütöttem, lehet, hogy azt is kipróbálom egyszer. :)

    VálaszTörlés