2013. április 30.

Csőben sült karalábé besamel mártással



Még kisgyerekként, egy családi nyaralás alkalmával ettem ilyet először Hollandiában.
Egy nagyon kedves hölgy készítette nekünk vacsorára. Egyszerű sült hús mellé ez volt a köret egy kevés főtt burgonya társaságában. Nagyon egyszerű és finom. Nálunk csak én eszem -bár párom minden alkalommal lelkesen megkóstolja, hogy meggyőződjön róla, igen, még mindig nem szereti a főtt karalábét-, így van, hogy az egyik adag a fagyasztóban landol, bár igen ritkán. Inkább csak beteszem a hűtőbe másnapig.
:D


Hozzávalók 2 személyre:
3 db kis zsenge karalábé
1 ek. vaj
2 ek. durumbúza finomliszt
2,5 dl tej
 
szerecsendió
reszelt sajt

  1. A karalábét megpucoljuk és kb. 2x1 cm-es hasábokra vágjuk, majd sós vízben 5 percig főzzük. (Akkor jó, ha kicsit még roppanós belül, majd sütés közben megpuhul.)
  2. A tejet megmelegítjük.
  3. A vajat megolvasztjuk és a liszttel világos rántást készítünk.
  4. Sózzuk, meghintjük szerecsendióval és felöntjük a meleg tejjel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. (Ne legyen túl híg.)
  5. A karalábét leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd két tálban egyenletesen elosztjuk.
  6. Ráöntjük a kész mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük. Akkor jó, mikor a sajt szép aranybarna színű. 



2 megjegyzés:

  1. Én is megkóstolnám a karalábét újra, bár gyerekként nem szerettem. Talán most meglepődnék és megszeretném.
    A sajt valami fantasztikusan néz ki a tetején!

    VálaszTörlés
  2. Még az is meglehet! Talán valami jó kis zsengével kéne kezdeni a barátkozást... annak nincs olyan "vad" íze.:)
    Most füstölt sajt került rá; ezt tényleg szépre lehet sütni. :D

    VálaszTörlés