2013. március 16.

Tavaszi káposztasaláta



Március közepe van és tegnap szakadt a hó... Tavaszi meglepetés... Pedig annyira vártuk már ezt a hosszú hétvégét. Kiterveltük, hogy mi mindent fogunk a kertben csinálni. Persze az időjárás jelentést nézve gyanítottam, hogy ez nem fog összejönni, de hát az ember reménykedik. :) Hátha... Virágkeresgélés helyett hólapátolás lett a kerti program. Így nincs mit tenni, kell még egy kicsit a jó időre várni. Addig is legalább az asztalon legyen tavasz. :)
Ennek a salátának a receptjét Aputól tanultam. Nagyon szeretjük. Frissen sültekhez, grillezett húsokhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz nagyon jól illik. Hűtőben, befőttes üvegbe zárva elvileg 3-4 napig is eláll, de nálunk még sosem bírta addig. :)
 

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej zsenge tavaszi káposzta (kb. 1 kg-os)

2 ek. ecet (15%-os)
2 púpozott ek. cukor
1/2 kk. köménymag
~1 l víz

  1. A káposztát megtisztítjuk, felnegyedeljük, és kivágjuk a torzsáját.
  2. A negyed káposztákat deszkára fektetve vékonyan felszeleteljük (vagy legyaluljuk), egy tálba tesszük, megsózzuk, és összeforgatjuk.
  3. Amíg a káposzta a sóban pihen (~10 perc), megcsináljuk a salátalevet. Egy lábasba mérjük a vizet, belerakjuk a cukrot, ecetet és a köménymagot, majd felforraljuk. A kész levet félretesszük hűlni.
  4. A káposztát jó alaposan kinyomkodjuk, majd leöntjük a langyosra hűlt salátalével.
  5. Megkeverjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése