Oldalak

2013. március 4.

Szalagos fánk









Olyan szép napsütéssel köszöntött a vasárnap reggel, hogy úgy éreztem, jó nap lesz ez a fánksütésre. Ne kérdezze senki, hogy ez a két dolog hogy függ össze, mert azóta sem jöttem rá. :) Egyszerűen ez jutott eszembe, mikor kiálltam a napfényes teraszra a friss levegőre.
Évekkel ezelőtt többször készítettem már fánkot, aztán valahogy feledésbe merült. Pedig milyen jó is! Frissen sülve, porcukorral, házi sárgabaracklekvárral... Mindkét nagymamám nagyon finom fánkot tudott sütni. Úgy gyűrtük befelé -mikor egy nagy tállal sütöttek nekünk-, hogy még a fülünk is porcukros volt. :)











Hozzávalók 30-32 db fánkhoz:
50 dkg sima liszt
3+1 dl langyos tej
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 ek. rum
csipet só


  1. A 3 dl langyos tejben 3 ek. liszttel és 2 ek. porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgáját kikeverjük a maradék porcukorral és a csipet sóval.
  2. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a rumot, az olvasztott vajat és az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát.
  3. A maradék 1 dl langyos tejből annyit öntünk hozzá, amitől lágy kalácstészta állagot kapunk.
  4. 10-15 percig dagasztjuk, majd letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen a másfélszeresére kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra lapogatjuk, majd egy ~7 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk a fánkokat. Konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
  6. A megkelt fánkok közepébe mélyedést nyomunk, majd ezzel az oldalukkal lefelé tesszük őket a közepesen forró, bő olajba. Fedő alatt sütjük ~1 percig, majd megfordítjuk és további ~1 perc alatt készre sütjük a fánkokat.
  7. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat.
  8. Frissen, porcukorral hintve tálaljuk, lekvárt kínálunk mellé.

















Tipp: Egy kis tésztadarabbal ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az olaj hőmérséklete. Ha a beletett tésztadarabka gyöngyözve elkezd sülni, szépen, lassan színt kap és szemmel láthatóan megdagad, az olaj pont jó. Ne legyen túl forró, mert akkor a fánkok külseje hirtelen megsül, a belsejük pedig nyers marad, mert nem tudnak megnőni. 
 

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a fánkod, Ágicám! A Nagyikád büszke lenne rád, az biztos. Annyira beleharapnék most, h. el sem hiszed! Ááááááá.... :-D

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! Küldfénypost! :D

    VálaszTörlés
  3. Az új képekkel is csodaszépek a fánkok! Nagyon tetszik az a békebeli hangulatot idéző terítő is, illik a fánkhoz és a terítékhez is. :) Igaz, tegnap túlságosan is belaktam az este, de most mégis bevállalnék egy fánkot finom lekvárral. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! ♥ Örülök, hogy tetszenek a fánkok és a teríték is. :)
      Már küldöm is! Azért pakolok mellé még párat, mert jó lesz az még később. ;) ...és persze Messzemama-féle citromos sárgabaracklekvárt is, amit még Anyutól kaptunk.

      Törlés
    2. Ó, hát ez nagyszerű, szeretem a savanykás lekvárokat, és tuti, hogy elfogy az újabb fánkküldemény is. Puszi érte! :)

      Törlés
  4. Akárhogy is nézem, ez a fánk biza nagyon mutatós a régi és az új képeken is. :) Idáig érzem az illatát, úgyhogy veszem a kabátom és követem is a házatokig. Mindjárt csengetek. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Gyere, gyere, várunk! :) Van hozzá finom házi sárgabaracklekvár és egy kis almaszirup is. ;)

      Törlés