2013. március 4.

Szalagos fánk












Olyan szép napsütéssel köszöntött a vasárnap reggel, hogy úgy éreztem, jó nap lesz ez a fánksütésre. Ne kérdezze senki, hogy ez a két dolog hogy függ össze, mert azóta sem jöttem rá. :) Egyszerűen ez jutott eszembe, mikor kiálltam a napfényes teraszra a friss levegőre.
Évekkel ezelőtt többször csináltam már fánkot, aztán valahogy feledésbe merült. Pedig milyen jó is! Frissen sülve, porcukorral... Mindkét nagymamám nagyon finom fánkot tudott sütni. Úgy gyűrtük befelé -mikor egy nagy tállal sütöttek nekünk-, hogy még a fülünk is porcukros volt. :) Persze most is le kellett meózni, még langyosan...









Hozzávalók 30-32 db fánkhoz:
50 dkg sima liszt
3+1 dl langyos tej
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 ek. rumaroma
csipet só

  1. A 3 dl langyos tejből az élesztővel, 3 ek. liszttel és 2 ek. porcukorral kovászt készítünk.
  2. A tojássárgáját kikeverjük a maradék porcukorral és a csipet sóval.
  3. A lisztet kimérjük egy tálba. A kovászhoz keverjük a tojássárgáját, a rumaromát, majd az olvasztott vajjal együtt a liszthez adjuk.
  4. Elkezdjük összeállítani a tésztát. A maradék 1 dl langyos tejből annyit öntünk hozzá, amitől lágy kalácstészta állagot kapunk.
  5. 10-15 percig dagasztjuk a tésztát. Lehintjük liszttel, letakarjuk, majd langyos, huzatmentes helyen a másfélszeresére kelesztjük.
  6. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra lapogatjuk, majd egy kb. 7 cm-es kerek formával kiszaggatjuk a fánkokat. A maradék tésztából kis rudakat sodortam, megcsavartam, majd a két végét összefogtam. Így lett egy pár "fánkbaba" is. :)
  7. A kiszaggatott tésztát konyharuhával letakarjuk és tovább kelesztjük fél órát. Ne kelesszük túl, mert akkor nem lesz szalagos.
  8. Egy nagy edényben olajat hevítünk. Ne legyen túl forró, mert akkor a fánkok külseje hirtelen megsül, a belsejük pedig nyers marad, mert nem tudnak megnőni. Egy kis tésztadarabbal ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az olaj hőmérséklete. Ha a beletett tésztadarabka gyöngyözve elkezd sülni, szépen, lassan színt kap és szemmel láthatóan megdagad, az olaj pont jó.
  9. A megkelt fánkok közepét óvatosan megnyomjuk, hogy mikor kisülnek, ott kis mélyedés legyen. Ha akarjuk, fogyasztás előtt a kisült fánkokat így "megtölthetjük" lekvárral.
  10. A megkelt fánkoknak a felső része kerüljön sütéskor alulra, és egyszerre csak annyit tegyünk az olajba, amennyi kényelmesen elfér, mert nőni fognak.
  11. Sütés kezdetén az edényt fedjük le, majd ha szűrőkanállal megfordítottuk, akkor fedő nélkül sütjük tovább őket. Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük a fánkokat, nehogy túlsüljenek. Óvatosan kukkantsunk a fedő alá, hogy jó-e már az "első" oldal, nehogy a lecsapódott pára a forró olajba csöpögjön.
  12. A kész fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Porcukorral hintve tálaljuk.









6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a fánkod, Ágicám! A Nagyikád büszke lenne rád, az biztos. Annyira beleharapnék most, h. el sem hiszed! Ááááááá.... :-D

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! Küldfénypost! :D

    VálaszTörlés
  3. Az új képekkel is csodaszépek a fánkok! Nagyon tetszik az a békebeli hangulatot idéző terítő is, illik a fánkhoz és a terítékhez is. :) Igaz, tegnap túlságosan is belaktam az este, de most mégis bevállalnék egy fánkot finom lekvárral. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! ♥ Örülök, hogy tetszenek a fánkok és a teríték is. :)
      Már küldöm is! Azért pakolok mellé még párat, mert jó lesz az még később. ;) ...és persze Messzemama-féle citromos sárgabaracklekvárt is, amit még Anyutól kaptunk.

      Törlés
    2. Ó, hát ez nagyszerű, szeretem a savanykás lekvárokat, és tuti, hogy elfogy az újabb fánkküldemény is. Puszi érte! :)

      Törlés