Oldalak

2013. március 17.

Muszaka









Régen sütöttem már muszakát. Most hétvégén nagyon szép padlizsán volt a zöldségesnél. Igaz még nincs szezonja, de olyan soká lesz még, mire a kertből tudunk sajátot szedni, hogy muszáj volt vennem. Először rántani akartam, de úgy olyan szemtelenül gyorsan elfogy, hogy inkább emellett a jó kis rakott variáció mellett döntöttem. 
Persze a kopásállósága a muszakának is igen gyenge, de oda se neki! :) 









Hozzávalók 4-6 személyre:
80 dkg padlizsán
50 dkg darált hús 
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 púpozott ek. liszt
4-5 paradicsom
1,5 dl paradicsompüré

1 kk. cukor
olívaolaj
borsikafű 

majoránna 
bazsalikom

Továbbá:
sima liszt
4-6 ek. olívaolaj

A besamelhez:
5 dkg vaj
3 púpozott ek. liszt
4 dl tej
szerecsendió

A tetejére:
reszelt sajt

  1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, 0,5 cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, szűrőbe téve -hogy a leve le tudjon csepegni- fél órát pihentetjük.
  2. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a darált húst, fűszerezzük, majd kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Sózzuk, lehintjük liszttel, kissé lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és összeforraljuk.
  5. A padlizsánkarikákról leitatjuk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a padlizsánkarikákat lisztbe forgatjuk és mindkét oldalukat átsütjük.
  6. A besamelmártáshoz a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  7. Egy ~20x20x4 cm-es sütőtál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a mártás harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül a maradék besamelmártással leöntjük.
  8. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180°C-ra előmelegített sütőbe téve ~25 perc alatt készre sütjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése