Oldalak

2013. március 20.

Körtés kosárkák



Pár napja nagyon szép mosolygós Vilmos-körte volt a zöldségesnél. Haza is jött velem néhány szem, bár még nem tudtam, hogy csak simán megesszük, vagy sütök belőle valamit. Végül a felét meghagytam csemegézni, a feléből pedig ezek a kis körtés sütik készültek. A tészta egy régi kosárkareceptből van, ami még anyu anyukájától származik. Úgy gondoltam, befedem tésztával a tölteléket, hogy sütéskor ne száradjon ki, így jópofa "minipiték" lettek. :) 


Hozzávalók 20 db süteményhez:

A tésztához:
30 dkg sima liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
2 ek. rumaroma

A körtés töltelékhez:
3 db körte
1 dl víz
1 kk. vaníliapor
2 ek. étkezési keményítő 0,5 dl vízben elkeverve

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd egynemű tésztává összedolgozzuk.
  2. A tésztát műanyag zacskóba téve hűtőbe tesszük és 2-3 órát pihentetjük.
  3. A töltelékhez a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy kis lábasba tesszük a vízzel és a vaníliaporral, majd kis lángon megpároljuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a gyümölcsöt. Mikor kész, belekeverjük a vízben feloldott keményítőt és besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és 40 db 7 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A korongok felét a kosárkaformákba tesszük, beleigazgatjuk, a széleket elegyengetjük.
  5. Elosztjuk a tölteléket a kosárkákban.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  7. A tésztakorongok másik felével befedjük a tölteléket, majd a tésztaszéleket szépen összedolgozzuk, hogy a töltelék lehetőleg ne folyjon ki sütés közben. A "minipiték" tetejét megszurkáljuk.
  8. Tepsire sorakoztatjuk a kosárkákat és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.





2 megjegyzés:

  1. Hogy ezek milyen imádnivalaóak! És irigy is vagyok a sütőformák miatt. ;) Állati jók! Ágicám, megint elcsábítottál a recepteddel. :D

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi! De jó! Gyanítottam, hogy csípni fogod őket. Békebeli Csehszlovák kosárkaformák. :)

    VálaszTörlés