2013. március 31.

Húsvéti reggeli

  
Tegnap délután visszaértünk a "családozós" körútról. Vittünk is, hoztunk is finomságokat... Kipakoltunk, azután kicsit pihentünk, mert elpilledtünk a sok finom falattól. De..."Holnap már vasárnap!"...így még este megfőztük a sonkát -amit felváltva szakértettünk-, hogy reggel már csak a tojásokról és a kalácsról kelljen gondoskodni. :) Így óraátállítás ide, vagy oda, korán kellett kelni, hogy frissen sült kalács kerüljön az asztalra. Most 1 kg lisztből csináltam a tésztát, még kelesztés előtt az egy harmadát külön tálba tettem -amiből briósok lettek-, a nagyobb részből pedig kalács lett, amit négyes fonattal készítettem. Most már jöhet a jól megérdemelt lakoma, azután pedig egy kis pihenés. :)


A reggeli hozzávalói nálunk :)
friss kalács
füstölt, főtt házi sonka
sonkalében főtt tojás
házi torma
friss zöldségek (paradicsom, újhagyma, retek...)

A sonka főzése:

  1. A sonkát megmossuk, majd egy nagy lábasban, annyi vízben, ami ellepi néhány órát áztatjuk. Ezalatt a tartósításhoz használt só egy része kiázik. Ha nagyon száraz és sós a sonka, akár egy éjszakát is ázhat.
  2. Az áztatóvizet leöntjük, újra felengedjük vízzel, majd közepes lángon, gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ha kész, a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsepegtetjük. Hidegen szeleteljük.
A főzőlevet meghagyjuk, mert egy részében tojást főzhetünk, vagy felhasználhatjuk levesek és más ételek készítéséhez. :)

2 megjegyzés:

  1. Csodás csendélet, Ágica! Most odaülnék, és boldogan falatoznék az asztalotokról. Mi holnap ejtjük meg.

    VálaszTörlés
  2. :D De jó móka lenne! :) Hát meg kell mondjam őszintén, eléggé embert próbáló feladat volt a képet összehozni... kibírni, hogy ne faljunk bele rögtön. :D Úgy meglesném majd én is a ti asztalotokat! Biztos vagyok benne, hogy igazi "Macskanyelves" csodaság lesz! :)

    VálaszTörlés