2013. március 22.

Hagymás-szalonnás kosárkák



Szeretjük az ilyen és ehhez hasonló sós "falatokat". Ez is egyfajta tapas (ejtsd: tápász), ha úgy tetszik. A tapas a spanyol gasztronómia egyik alapköve. Tulajdonképpen előétel, vagy inkább étvágygerjesztő falat, amit szeszes ital mellé -leginkább bor mellé- szolgálnak fel. 
Hajdanán, mikor a spanyol férfiak egy-egy forró nyári napon betértek az ivóba egy pohár jó borra, kis tányérokkal takarták le a kancsókat és poharakat, hogy a nedűbe ne kerüljön semmi oda nem illő. :) Egyszer aztán egy leleményes fickó kitalálta, hogy ezeket a tányérokat megpakolja apró falatkákkal, amit a bor mellé fogyaszthatnak a vendégek. Ez lett a tapas. A szó a spanyol "tapar" igéből származik, ami annyit jelent: letakarni. A tapas igen sokféle lehet, szinte bármiből készíthetünk ilyen harapnivalót. Lehet húsos, vagy zöldséges; lehet "csak" pár falat kenyér sajttal, grillezett zöldség, sült hal, vagy akár fűszeres hasábburgonya. Nincs semmiféle szabály. :) Ez benne a legjobb. 


Hozzávalók 12 db kosárkához:
30 dkg leveles tészta
1 közepes fej lilahagyma
10 dkg friss házi sajt (natúr)
6-7 szelet bacon
1 dl főzőtejszín
1 nagy tojás

bors 

  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
  2. A lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. A baconszeleteket 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
  4. A tojást egy tálkában elhabarjuk, hozzákeverjük a főzőtejszínt, majd ízesítjük sóval és borssal.
  5. A tésztát lisztezett deszkán ~2mm vékonyra nyújtjuk, majd egy 10 cm átmérőjű kerek formával 12 lapot szaggatunk belőle.
  6. Egy 12 részes muffin sütőformát kissé kivajazunk, majd a tésztalapokat a forma mélyedéseibe igazítjuk, az aljukat megszurkáljuk. Minden tésztakosárkába teszünk egy kis darab alufóliát, amibe nehezéknek egy marék szárazbabot szórunk.
  7. Az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük a kosarakat.
  8. Az alufóliát a "nehezékkel" együtt kivesszük a formákból.
  9. A sütő hőmérsékletét 190°C-ra emeljük.
  10. A tésztakosarak aljára házi sajtot morzsolunk, majd hagymaszeleteket, és bacondarabokat halmozunk a sajt tetejére.
  11. 5 percig sütjük 190°C-on; ezalatt a hagyma és szalonna is kissé megpirul.
  12. Ezután a tejszínes-tojásos keveréket egy kanál segítségével elosztjuk úgy, hogy minden kosárba egyformán jusson. Ha kész, visszatesszük a sütőbe és további 10 perc alatt készre sütjük a kosárkákat.


 

2 megjegyzés: