2013. március 21.

Csirkemájas rizottó



Régebben elég sokszor készítettem rizottót májas raguval, de mostanában valahogy nem került rá sor. Pedig nagyon ritka, ha nincs itthon máj. Egy csomag mindig lapul a fagyasztóban, mint afféle vésztartalék. Szeretem a rizottót, mert gyors, egyszerű, finom és laktató étel. Így ma csirkemájjal került az asztalra.  Ha van itthon zsenge zöldborsó, azt is szoktam hozzá tenni és a zöldségekkel együtt szépen puhára párolódik.



Hozzávalók 2 személyre:

Az alap rizottóhoz:
15 dkg rizottó rizs
5,5 dl zöldség alaplé
2 ek. olívaolaj
1 közepes sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
diónyi vaj

bors

A májas raguhoz:
4 szép csirkemáj
4 szelet bacon
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
majoránna
bors 
2 ek. olívaolaj 

  1. Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük és takarékon melegen tartjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
  4. Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
  5. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
  6. 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz. 
  7. Miközben a rizs párolódik, elkészítjük a májas ragut.
  8. A csirkemájat megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük, leszárítjuk, majd ~2 cm-es darabokra vágjuk
  9. A paradicsomot héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk. A hagymát és paprikát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A bacont csíkokra vágjuk. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk.
  10. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és rátesszük a csíkokra vágott bacont. Üvegesre pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a májat, majd néhány percig pirítjuk, míg a máj szép színt kap. Ezután hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, fűszereket, óvatosan átkeverjük, lefedjük és 5-7 perc alatt készre sütjük a ragut. Kevéske vizet rakhatunk alá, ha a paradicsom nem engedne elég levet.
  11. A kész rizottót tányérra szedjük, a tetejére halmozzuk a ragut és tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése