Oldalak

2013. március 19.

Bazsalikomos zsemle



Először akkor sütöttem ilyen zsemléket, mikor barátok jöttek hozzánk egy "kis" kerti munkára. A "jó öreg" gyökérkenyér tésztáját használtam, így jó laktató szendvicseket tudtam csinálni a srácoknak. Azóta már többször asztalra kerültek, most legutóbb hétvégén, lilahagymás tojáskrém mellé mellé ettük.


Hozzávalók 8 zsemléhez:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg búza félfogós liszt BF55
2,5 dkg friss élesztő
4 dl langyos víz
3 ek. olaj
1 tk. só
1 kk. cukor
fél marék friss bazsalikomlevél (ha lehet, de jó a szárított is)
 
lenmag a szóráshoz

  1. A bazsalikomlevelet megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk.
  2. Egy nagy keverőtálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, beleöntjük a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Legvégül beleszórjuk a felaprított bazsalikomot, és egy fakanál segítségével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük.
  3. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tálat, majd langyos, huzatmentes helyre tesszük 3-5 órára, hogy a tésztánk szépen megkeljen.
  4. Mikor a tészta megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. (Vigyázzunk, mert nagyon lágy a tészta.) Kissé meghintjük liszttel, majd átforgatjuk, így könnyebben tudjuk formázni.
  5. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra. A sütő aljára egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd a gőzt a sütéshez. Ettől lesz ropogós a zsemle.
  6. A tésztát hosszú rúddá sodorjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk.
  7. A nyolc adag tésztát egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd két végüknél fogva ellentétes irányban megcsavarjuk.
  8. A rudakból megformázzuk a zsemléket. Az egyik végén hurkot formázunk úgy, hogy kb. 15-20 cm maradjon szabadon a tésztából, majd ezt a végét kétszer áthúzzuk a hurkon. A tésztarúd mindkét vége egy oldalra kerüljön. Ez lesz majd a zsemle alja.
  9. A kész zsemléket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, átkenjük őket langyos vízzel, majd megszórjuk lenmaggal.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

2 megjegyzés: