2013. március 6.

Almás-majonézes kínai kel saláta








  
Ez a család egyik kedvence. Nagyobb ünnepeken, családi összejövetelekkor biztos, hogy asztalra kerül. :) Ha van itthon kínai kel, akkor nagy esély van rá, hogy ebben a salátában végzi. :D Mikor kicsik voltunk, mindig Apu keverte ki hozzá a "szószt". ♥ Később aztán mi is "megtanultuk". Igaz, mi gondolomra ízesítjük az ilyesmiket, így aztán folyamatosan kóstolgattuk, hogy mikor lesz jó. Egy idő után pedig már benne van az ember kezében, hogy miből mennyi kell. :) Azért a receptben mégsem írhatom szinte mindenhez, hogy ízlés szerint... :D Éppen ezért a mennyiségeket -főleg- a mártást illetően bátran variáljuk és alakítsuk a magunk kedvére. ;) Remekül illik sültekhez, bundás húsokhoz, fasírthoz, grillezett húsokhoz. A tetejét cikkekre vágott főtt tojással díszíthetjük. Nálam most elmaradt, de legközelebb főzök hozzá, mert úgy az "igazi". :)




 




Hozzávalók 4 személyre:
1 fej kínai kel (~60 dkg-os)
2 savanykás, piros héjú alma 

1 fej lilahagyma


A mártáshoz:
20 dkg tejföl (20%-os)
4 ek. majonéz
1 ek. mustár
1/2 ek. citromlé
1/2 ek. cukor

frissen őrölt színes bors





  1. A mártás hozzávalóit egy tálban alaposan kikeverjük.
  2. A kínai kelt és a lilahagymát megtisztítjuk, az almákat megmossuk.
  3. A kínai kelt leveleire szedjük, míg el nem jutunk a zsenge közepéig. A leveleket hosszában félbe vágjuk, majd 1 cm széles csíkokra szeljük. (Ha túl erős ízre is és állagra is a levél középső erezett része, nyugodtan vágjunk ki belőle; bár ennyivel kevesebb lesz a salátánk.:)) A középső részt "felkarikázzuk".
  4. Az almát megfosztjuk magházától, majd 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra kockázzuk.
  5. A zöldségeket és az almát egy tálba tesszük, ráöntjük a majonézes mártást, alaposan összekeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk.











     

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése