2013. február 22.

Tejes kifli kovásszal






Ennek a kiflinek a tésztája megegyezik a kakaós csigáéval, mivel igazából dupla adag tésztát készítettem. Csak menet közben jutott eszembe, hogy mi lenne, ha az egyik feléből sós, a másikból édes péksüteményt csinálnék. Ropogós héjú, puha belsejű kiflik lettek. Még épp kicsit langyosan, vajjal és kakaóval uzsonna gyanánt el is koptak. :)




 

Hozzávalók 6 db kiflihez:
120 ml kovász (teljes kiőrlésű búza- és rozslisztből)
2 dl tej
fél ek méz
3 dkg olvasztott margarin +2 dkg a kenéshez
12,5 dkg sima liszt
15 dkg süteményliszt
csipet só
durva szemű só a szóráshoz



  1. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a mézet és a kovászt. 15 percet pihentetjük.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarint, majd a kovászos keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. 5 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 4-5 órát kelesztjük.
  4. A sütőt bemelegítjük 200°C-ra. Alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kicsit átgyúrjuk, majd 40 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Elnegyedeljük.
  6. A körcikkeket megkenjük olvasztott margarinnal, majd feltekerjük és kifli formára alakítjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük.
  7. 25-30 percig pihentetjük.
  8. Pihentetés után lespricceljük pici vízzel, meghintjük a durva szemű sóval, majd betesszük a forró sütőbe.
  9. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése