Oldalak

2013. február 23.

Klasszikus lasagne házi tésztával és sugoval









Szeretjük nagyon az olasz ételeket. Nem is tudnék hirtelen olyat mondani, amit nem nagyon kóstolnánk meg. Persze itt most a hagyományos, mindenki által jól ismert eledelekre gondolok. Talán ahhoz képest, hogy mennyire szeretjük ennek az országnak a "konyháját" alaposabban is beleáshattam volna már magam a témába. De ami késik, nem múlik.
De, egyet mégis tudok. A velencei halragu... Hát, biztos finom, a halat is szeretjük, de ahogy ott "figyelnek" a halfejek a tálból... :D Igazából élőben nem is láttam még ilyet, csak Jamie Oliver egyik műsorában. :) Azután megkaptam az egyik könyvét: Jamie belevág címmel, amiben olasz ételek is vannak, így már az ominózus halragu receptje is megvan. Egyszóval minden adott ahhoz, hogy egyszer nekiálljak. De egy kicsit elkalandoztam...
A lasagne az egyik abszolút favorit. Gondoltam elkészítem újra, hogy egy kis nyarat csempésszek a házba és hogy felavassam a tésztagépet, amit páromtól kaptam. :) Egy ilyen borongós hétvégén, mint amilyen ez is egész más hangulata lesz az embernek, amint megérzi a konyhából szálló illatokat. A végeredményt falatozva pedig már egyáltalán nem érdekel, hogy kint esik az eső, mert gondolatban már messze járunk... :)





Hozzávalók 4-6 személyre egy 25x20x6-os sütőtálhoz:

A tésztához:
20 dkg durumbúza simaliszt
1 dl langyos víz
csipet só

A besamelhez:
5 dkg vaj
3 púpozott ek liszt
kb. 0,5 l tej

szerecsendió
 
A sugohoz:
500 g paradicsompüré (8,5 ref %-os)
1 közepes fej vöröshagyma
1 kisebb sárgarépa
1 kis fej zeller
30 dkg darált hús

bors
1 babérlevél
1 marék friss bazsalikomlevél (vagy 1 tk szárított)
1 kis rozmaring ágacska
2 ek olívaolaj
3 dl víz



  1. A lisztet a vízzel és csipet sóval összedolgozzuk. Először egy tálban, majd egy deszkán addig gyúrjuk a tésztát, míg szép egynemű és ruganyos nem lesz. Tiszta zacskóba téve egy órát pihentetjük. 
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a sugot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A zellert és a sárgarépát lereszeljük.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pirítjuk a hagymát.
  5. A bazsalikomot és rozmaringot felaprítjuk.
  6. A hagymához adjuk a reszelt zöldségeket, és 3-4 percig együtt sütjük.
  7. A zöldséges alaphoz tesszük a darált húst, sót, borsot és 5 percig együtt pirítjuk.
  8. Ráöntjük a paradicsompürét, beletesszük a babérlevelet és az aprított zöldfűszerek felét. Jól elkeverjük, kevés vizet öntünk hozzá, majd takarék lángon fedő alatt el kezdjük összefőzni.
  9. Akkor lesz kész a sugo, ha a zöldségek krémessé váltak benne. Ez kb. 1 óra. Közben időnként pótoljuk az elpárolgott nedvességet vízzel. Fél óra után kihalásszuk a babérlevelet. Elkészülte előtt 5 perccel pedig hozzáadjuk a többi friss zöldfűszert. Ha kész, félretesszük.
  10. Mivel a tészta már eleget pihent, kézzel, vagy géppel vékonyra nyújtjuk, majd téglalapokra vágjuk. 
  11. Elkészítjük a besamel mártást. Egy lábasban felhevítjük a vajat, rászórjuk a lisztet, és fehéredésig pirítjuk. Vigyázva, nehogy lekapjon. A tejet meglangyosítjuk. A lisztet ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd felengedjük a tejjel. Közepesen sűrű mártássá főzzük, folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen.
  12. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  13. Egy tűzálló edény aljába egy kevés sugot teszünk, majd erre jön egy réteg tészta . Erre egy réteg sugo kerül, majd újabb réteg tészta. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. Legfelülre sugo kerüljön.
  14. A tetején eloszlatjuk a besamel mártást, és megszórjuk az egészet reszelt sajttal.
  15. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.





4 megjegyzés:

  1. Szia, szeretnék egy kis segítséget kérni, kezdő vagyok, életem első lasagne-ja lesz :)
    A répát és a zellert milyen reszelőn szoktad reszelni? Illetve a tésztát mennyire kell vékonyra nyújtani? 1-2 mm? Sok lisztet kell alá szórni a deszkára, hogy ne ragadjon?
    Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó, de jó! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept. :D A répát és a zellert nagy lyukú reszelőn szoktam reszelni. A tésztának tökéletes az 1-2 mm, szépen megdagad majd sütés közben, ahogy felveszi a nedvességet a sugo-ból. Ha nyújtod, nem kell alá sok liszt, mert nem ragad, ha jól ki van dolgozva. Remélem ízleni fog a lasagne! Most kicsit izgulok! :D

      Törlés
    2. Én is eléggé izgultam, főleg, hogy a 14 éves öcsém elég válogatós, és aminek a szaga nem tetszik neki, azt már meg sem kóstolja... a vacsora végén közölte, hogy voltak előítéletei a lasagneval kapcsolatban, mert egyszer evett valami nagyon rossz boltit, de most már érti, hogy miért ez Garfield kedvence :D

      Nagyon finom lett, annyit módosítottam a recepteden, hogy raktam bele friss paradicsomot is (és így egy kicsit kevesebb paradicsompürét) de tényleg isteni volt :)

      Legközelebb már azt is tudni fogom, hogy időben el kell kezdeni, mert különben csak háromnegyed tízkor vacsorázunk :D

      Törlés
    3. Nahát! Most nagyon-nagyon vigyorgok! Úgy örülök, hogy elkészítetted! Annak meg még jobban, hogy Öcsédnek és Nektek is ízlett! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!
      Klassz, hogy használtál hozzá friss paradicsomot is. Kár is lenne kihagyni, a jó kis zamatos nap-érlelte ízét. ;)
      ...hát igen... ez nem az a 15 perces vacsora. Én van, mikor a sugo-ból dupla adagot készítek és szépen bevándorol a fagyasztóba. Így a következő lasagne kicsit hamarabb elkészül. ;)

      Törlés