2013. február 22.

Kakaós csiga kovásszal






Egyszerűen ki kellett próbálom. Régen nagyon szerettem az igazi békebeli kakaós csigát, amit anyuval vettünk mindig "A pékségben". Nem is sütöttem még itthon, de most, hogy Bözsi (a kovászom) tényleg nagyon beindult, eszembe jutott, miért is ne lehetne édes péksüteményt sütni kovásszal. Eredetileg dupla adag tésztát kelesztettem, a másik feléből sós kiflik készültek.


 

 

Hozzávalók 12-14 db mini kakaós csigához:
A tésztához:
120 ml kovász (teljes kiőrlésű búza- és rozslisztből)
2 dl tej
fél ek méz
3 dkg olvasztott margarin
12,5 dkg sima liszt
15 dkg süteményliszt
csipet só

A kakaós töltelékhez:
5 dkg margarin
3 ek holland kakaópor
4 ek erythritol vagy nyírfacukor

Tetejére:

darált erythritol a szóráshoz

3 dkg olvasztott margarin a kenéshez
  1. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a mézet és a kovászt. 15 percet pihentetjük.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarint, majd a kovászos keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. 5 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 4-5 órát kelesztjük.
  4. A sütőt bemelegítjük 200°C-ra.
  5. A kakaót a margarinnal és az erythritollal krémesre keverjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 40x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.
  7. A tölteléket elosztjuk a tésztán, majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. Így kapunk egy 40 cm-es tekercset.
  8. Egy kerek sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
  9. A tésztatekercset 12-14 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik alját és oldalát megkenjük az olvasztott margarinnal, majd egymás mellé tesszük a sütőtálba.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  11. Langyosra hűtjük, a tetejét meghintjük díszítésképpen, majd tálaljuk.
 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése