2013. február 22.

Gyors házi cipó






A svájci gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz. 
Nagyon egyszerű az elkészítése, így alig két óra alatt friss kenyér kerül az asztalra.


 



Hozzávalók egy 85 dkg-os cipóhoz:
50 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiőrlésű liszt 
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
2 tk. só
2-3 ek. olaj
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nemigen kell.
  3. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk, ha azt akarjuk, hogy a cipónk héja jó ropogós legyen.
  5. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Elég lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
  6. A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.
  8. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése