2013. február 24.

Grízes sütemény fényes mézes dióval



Az eredeti recept Jamie Oliver egyik szakácskönyvéből származik. Ott görög joghurttal, pisztáciával és cukorral készül. Imádjuk a pisztáciát, de sajnos ahol jártam, ott nem találtam olyat, ami nincs sózva. Így hát mit volt mit tenni, a sósat elropogtattuk, a sütire pedig dió került. Eredetileg a tálaláskor görög joghurtot és friss gyümölcsöt adnak mellé. Ez most elmaradt... Majd nyáron. Ha már lesz eper vagy őszibarack... :)
Első olvasásra igen meglepett az olívaolaj mennyisége, de tényleg kell bele.
A citromos mézes sziruptól a süti eléggé krémes lesz, de pihentetés után jól szeletelhető.



Hozzávalók 8 személyre egy 25x20x6 cm-es formához:

A tésztához: 
5 tojás
250 ml tejföl (20 %-os)
2 dl olívaolaj
17,5 dkg nyírfacukor vagy erythritol (darálva)
7,5 dkg őrölt dió
15 dkg sima liszt vagy süteményliszt
20 dkg búzadara
2 kk sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipet só


A tetejére:
15 dkg durvára vágott dió
1,5 dl jó minőségű folyós méz  

1 citrom leve
 
Kevés olívaolaj és liszt a tepsi kikenéséhez.
  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a nyírfacukorral, tejföllel és olajjal.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük.
  4. A száraz hozzávalókat kimérjük, elkeverjük, majd a tejfölös masszához adjuk, és simára keverjük.
  5. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a tésztát az olajjal kikent, liszttel kiszórt tepsibe öntjük. Kicsit megütögetjük, hogy ne legyenek benne nagy buborékok.
  6. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba). A sütőből kivéve fél órát pihentetjük.
  7. Ha a tészta eleget pihent, elkészítjük a mézes diót. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a diót, és addig pirítjuk közepes lángon, míg illatozni nem kezd. Ráöntjük a mézet, a citromlevet, és addig forraljuk, míg szirupos nem lesz.
  8. A tésztát egy vékony pengéjű hegyes késsel megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a mézes diót, és szépen elosztjuk a sütemény tetején. A mézes-citromos szirup így szépen beszívódik a tésztába. Negyed óra pihentetés után szeletelhetjük.

2 megjegyzés:

  1. Ahham... Hát ebben jóval kevesebb gríz van, mint az enyémben, és az az 5 tojás is tuti kedvez a tésztának. :D De állagra hasonlónak tűnik. Ki fogom próbálni, mert amúgy a grízes sütiket szeretem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kicsit mások az arányok. :D Pláne tojásügyileg... ;) Remélem tényleg ízleni fog, ha kipróbálod!

      Törlés