Oldalak

2013. február 22.

Erwtensoep - Holland borsóleves






Apu még egész fiatalon volt kint először Hollandiában. Egy kedves családnál lakott és dolgozott. Ott evett ilyen levest és annyira ízlett neki, hogy el is kérte a receptet -feljegyezte egy francia kockás lapra gyöngy betűkkel-, ami azóta is megvan, ahogy az akkor kötött barátság is. :) Nálunk mindenki nagyon szereti, ezért főzzük is szorgalmasan. Főzés vége felé karikázhatunk bele füstölt roppanós virslit, nem fogja elrontani. Mi tejföllel szoktuk enni. Lehet kicsit furán hangzik, de érdemes kipróbálni. :)









Hozzávalók 8 személyre:
0,5 kg hántolt felesborsó (eredetileg zöld, de sárgából is ugyanolyan finom:))
25 dkg császárszalonna, vagy füstölt csülök
1 közepes zeller szárral
3 sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
olaj

kakukkfű
víz

  1. A borsót előző este átválogatjuk, megmossuk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét és a sárgarépát karikákra vágjuk. A vöröshagymát, zellert és zellerszárat kis kockára aprítjuk.
  3. Egy nagy fazékban kevés olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a kockákra vágott szalonnát.
  4. Mikor a szalonna szépen pirosodik, hozzáadjuk a zöldségeket, jól átpirítjuk, majd kb. 5 percig dinszteljük.
  5. A zöldségekhez öntjük a borsót, az áztatóvízzel együtt, fűszerezzük, majd ha még szükséges, annyi vizet öntünk hozzá, hogy épp ellepje a zöldségeket.
  6. Kis lángon főzzük addig, míg a borsó teljesen krémes lesz (borsója válogatja, ez kb. 1,5-2 óra). A vizet folyamatosan pótoljuk, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan a leves, mert akkor hajlamos leragadni
  7. Mielőtt levennénk a tűzről még egy kevés friss, vagy szárított kakukkfűvel ízesítjük. Egyet keverünk rajta és már tálalhatjuk is. Ropogós héjú friss kenyérrel az igazi.





6 megjegyzés:

  1. Ezt bizony most nagyon szívesen elkanalazgatnám. Jó kis tartalmas, sűrű, ahogy szeretem. Idáig érzem az illattyát. :D
    Mi az a felesborsó? Az a sárgaborsó? Vagy fele zöld-fele sárga? Bocsi, de nyűveletlen vagyok ezügyben. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igen, ez a sárgaborsó. Csak ez a hivatalos neve, már ha egy sárgaborsónak lehet ilyen. :D Amúgy vagy sárga, vagy zöld, de ha úgy tetszik, lehet fele zöld, fele sárga felesborsóból is főzni a levest. Itt nálunk ezt a sárga színűt kapni leginkább, az eredeti recept szerint zöldből készül. De tudod mit? Már küldöm is, hogy megkóstolhasd, mert az ízük úgy is egyforma. ;)

      Törlés
  2. Sziasztok!-Szia Agi!

    Aaaaa! Hogy itt mire bukkantam Nalad! En Utrechtben elek 1987 ota. Micsoda jo volt latni nalad ezt a fini es hires!-Holland fozeleket! It az itteni fustolt fott kolbasszal talaljak felkarikazva. A legjobb es a leghiresebb! a HEMA-ban kaphato ahol en is dolgozok.Ez legtobbnyire allagaban a mi otthoni Magyar krinolinkra hasonlit es fustolt. A Hollandok meg nagyon vekony tomott allagu rozskenyerke lapokon fott csaszarhusszeru szeletkeket talalnak hozza.
    Tenyleg nagyon finom es laktato. Ok csak feles zoldborsobol keszitik.
    http://static.voordeelmuis.nl/img/jpg/1500/1500400.jpg
    Szia!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! :)

      De jó! Úgy örülök, hogy így ráörültél a levesre. :) Hát igen... a jó kis holland füstölt kolbász, az bizony hiányzik. Anno Apu hozott, mikor még kijárt, de mostanában itthoni alkatrészekkel próbáljuk helyettesíteni. ;) És tényleg zöld felesborsóból a legfinomabb ez az étel, de olyan ritkán botlok bele a boltokban. Ha viszont sikerül, akkor nagyobb mennyiség hazavándorol velem. :D Így aztán néha zöld, néha sárga, de egy biztos, hogy örök kedvenc. ;) Kérlek add át üdvözletem Utrechtnek! ♥ Szia!

      Törlés
  3. Köszönöm az ötletet!Elkészítettem és nagyon ízlik az egész családnak. Fantasztikusan gazdag íz és színkavalkád, késztettem képet de nem tudom itt megosztani. Beköltözik a recept a családi-ízek közé :) Békés , nyugodt készülődést az ünnepekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy nektek is ízlett! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Békés, boldog ünnepeket kívánok én is nektek!

      Törlés