2013. február 24.

Csőben sült karfiol fűszeres morzsával



Anyu otthon sokszor készít ilyen köretet sültekhez. Mivel itthon nálunk csak én eszem, így elég ritkán készítek. Ma nálunk voltak anyuék és testvéremék ebédre. Tudtam, hogy ők szeretik a morzsás karfiolt, így nem is volt kérdés, hogy a sült csirke mellé ez lesz az egyik köret. :)


Hozzávalók 6 személyre egy 25x20x6 cm-es sütőtálhoz:
1 kg karfiol (tisztítva)
4 ek. olívaolaj
8-10 ek. zsemlemorzsa
2 nagy pohár 20%-os tejföl (330 g-os)
szerecsendió
borsikafű
1 kk. ecet
só 

  1. A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, megmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük (~10 perc). A főzővízbe teszünk egy pici ecetet, így a karfiol megőrzi szép fehér színét.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, amit szerecsendióval és borsikafűvel ízesítünk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  4. Ha a karfiol megfőtt, a rózsákat óvatosan egy szűrőbe szedjük és alaposan lecsepegtetjük róluk a főzővizet.
  5. A sütőtál alján elterítünk 5-6 evőkanálnyi tejfölt, rászórjuk a morzsa felét, majd elrendezzük rajta a karfiolrózsákat.
  6. Meghintjük pici sóval, szerecsendióval, majd betakarjuk tejföllel.
  7. A tetejét megszórjuk a maradék fűszeres morzsával és sütőbe téve ~10 perc alatt átsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése